Tofaş’ın 2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı önceliklerinin, hedeflerinin ve aksiyon planlarının bayi teşkilatı ile paylaşıldığı Tofaş Bayi Toplantısı geçtiğimiz ay gerçekleştirildi. Koç Topluluğu üst yönetiminin, bayilerle bir araya geldiği toplantıda, bayilere 2018 değerlendirmesi ve 2019 hedefleri aktarıldı.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, toplantıda bayilerin Koç Topluluğu’nun önemli bir gücü olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Koç Topluluğu olarak dünyada ve ülkedeki zorluklara rağmen büyük olumsuzluklarla karşılaşmadıklarını söyleyen Ömer M. Koç, 2018 yılının başındaki hedeflere ulaşıldığını belirtti.
Koç Topluluğu’nun otomotiv sektöründeki başarılarına değinen Ömer M. Koç, son 10 yılda Tofaş ve Ford Otosan olarak yapılan yatırım tutarının 5,4 milyar dolar olduğunu ve bunun 2,6 milyar dolarının Tofaş’a ait olduğunu söyledi. Ömer M. Koç, “2018 yılında otomotiv sektöründe Topluluk olarak toplamda; 678 bin araç ile Türkiye otomotiv üretiminin yüzde 44’ünü, 573 bin araç ile ülkemizin toplam otomotiv ihracatının yüzde 43’ünü gerçekleştirdik ve yurt içi pazarda yüzde 22 pay elde ettik” dedi.
Tofaş’ın performansına dikkat çeken Ömer M. Koç, “Tofaş 50. yılını kutladığı bu özel dönemde de başarılı bir yıl geçirdi. Sanayimizin itici gücü olmaya devam etti. Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 19’unu ve ihracatının ise yüzde 18’ini gerçekleştirdi. Tüm faaliyetleri sonucunda 18,6 milyon TL ciro elde ederken, 1,3 milyar dolar da dış ticaret fazlası yarattı. Ne mutlu bizlere ki Fiat Egea üçüncü kez yılın en çok tercih edilen otomobili oldu. Ülkemizde ürettiğimiz ticari araçlarımız kendi sınıflarında liderliklerini sürdürdüler. Fiat markamız ise pazardaki ikinciliğini korudu” dedi.
Tofaş’ın performansından Fiat Chrysler Yöneticileri’nin de oldukça memnun olduğunu dile getiren Ömer M. Koç, yönetim ekibinin son yönetim kurulu toplantısında Tofaş’a inanç ve güvenlerini bir kez daha vurguladıklarının altını çizdi.
“Değerlerimiz bize yol göstermeye devam edecek”
Koç Topluluğu olarak 2019 yılını mümkün olduğu kadar pazar payı ve kârlılığın zarar görmeden, bilanço ve nakit akışını güçlü tutacak şekilde geçirmeyi hedeflediklerini belirten Ömer M. Koç, Topluluk olarak sorumluluklarının sadece Holding ile sınırlı olmadığını; bayiler, yan sanayi ve tedarikçilerle çok büyük bir ekosistemden sorumlu oldukları belirtti.
Ömer M. Koç, bayi teşkilatının Koç Topluluğu’nun çok önemli bir gücü olduğunu hem işlerin devamlılığını sağlamak hem de Topluluk kültürünün gereği olarak bayilere yardımcı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 90 yılı aşkın süredir Koç’u Koç yapan değerlerin kendiliğinden oluşmadığını söyleyen Ömer M. Koç, içinden geçilen dönemin ne kadar karmaşık ve belirsiz olursa olsun, Koç Topluluğu’nun sahip olduğu değerlerin her zaman kendilerine yol göstereceğini aktardı.
Türkiye’nin dijital dönüşüm öncüsü: Koç Topluluğu
Hızla değişen ve gelişen teknolojiler, iş dünyasında büyük dönüşümlerin kapısını aralıyor. Bu dönüşümün geleceğe ulaşmak ve günümüz rekabet koşullarında yaratacağı farkın bilincinde olan Koç Holding 2016 yılında başlattığı “Dijital
Dönüşüm Programı” ile bugüne dek çok önemli bir yol kat etti. Tüm Topluluk şirketlerinin projeleriyle büyük bir destek
olduğu bu dönüşüm, geçtiğimiz günlerde dünyada teknoloji, araştırma ve değerlendirme alanındaki lider kuruluşlar arasında yer alan International Data Corporation (IDC) tarafından ödüllendirildi. “IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Ödülleri”nde yer alan 26 ana ödülün 13’ü Koç Topluluğu şirketlerinin olurken, “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri” ödülüne ise Koç Holding layık görüldü. Ödül alacak kurum ve projeler, sektörün önde gelen isimlerinden oluşan 50 kişilik Danışma Kurulu’nun değerlendirilmesi ile belirlendi. Büyük ödül olarak gösterilen “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri” ödülünü Koç Holding adına Koç Dijital Dönüşüm Lideri Dr. Murad Ardaç aldı.
“Önceliğimiz kültürel dönüşüm gerçekleştirmek”
Koç Topluluğu’nun dijital dönüşümüne liderlik eden Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yaptığı açıklamada 2016 yılında Topluluk genelinde başlatılan Dijital Dönüşüm Programı’nın stratejik öncelikleri arasında yer aldığı söyledi. Çakıroğlu: “Amacımız teknolojinin getirdiği imkânları en iyi şekilde değerlendirerek, şirketlerimizin rekabetçi gücünü arttırmak, onları daha verimli, hızlı ve esnek yapılara dönüştürmek ve gelişmiş analitik imkânları kullanarak, veriye dayalı karar verme ve iş yapma disiplinini kültürümüzün vazgeçilmez unsuru hâline getirmek. Dolayısıyla esas önceliğimiz aslında bir kültürel dönüşüm gerçekleştirmek. Kültürel dönüşüm dediğimiz zaman teknoloji bunun boyutlarından sadece biri. İşte bu sebeple, konuyu bütünsel bir yaklaşımla; başta insan olmak üzere iş modelimiz, organizasyonel yapımız ve iş süreçlerimizle ele alıyoruz. Bu çalışmaların alanında saygın ve öncü bir kurum tarafından, sektörün önde gelen değerli isimlerinden oluşan bir Danışma Kurulu’nun değerlendirmesi sonucunda ödülle taçlandırılmasından gurur duyduk” diye konuştu.
DX Leader
1. Koç Holding:
Koç Topluluğu Dijital Dönüşüm Programı, Dr. Murad Ardaç
2. Yapı Kredi:
Yapı Kredi Mobil, Gülter Bedel
3. Ford Otosan:
Ford Otosan Dijital Dönüşüm Programı, Hayriye Karadeniz
Omni Experience Innovator
3. Otokoç Otomotiv:
LASTICK (Kış Lastiği Kiralama)
Information Visionary
1. Demir Export:
Madencilikte Büyük Veri ve IoT
1. Yapı Kredi:
Finansal Dokümanların
Analitik İşlenmesi
2. Tofaş:
Fiat Yol Arkadaşım
3. Ford Otosan:
Sanayide IoT Platformu
Operating Model Master
1. Ford Otosan: Dijital Fabrika
3. Yapı Kredi: YapıKredi WhatsApp
Talent Accelerator
1. Yapı Kredi:
YapıKredi API Platformu
2. Setur:
İş Gücü Optimizasyonu &
Performans Yönetimi
3. Ford Otosan:
İnsan Kaynakları Analitiği ve
Çalışan Bağlılığı